Quo vadis, FDM?

Rok konci a s nim i ruzne etapy zivota nejen nas tiskaru, ale i nasich bajecnych, poruchovych a nevyzpytatelnych (nejen) FDM  3D tiskaren. Kdyz clovek trochu zasatra v minulosti svych mozkovych zavitu, pak s ohledem na to jak moc zkousi vypatravat uz zapomenute, pak urcite nalezne mnoho z toho cim prosel tisk 3D v nasich hlavach, domacnostech a firmach.

 

Nechci tady delat rekapitulaci toho co svet 3D zazil, na to jsou tu povolanejsi pani wikipedie a daleko vice informacemi oplyvajici pan google a  mr. youtube. Mi jde spis se zamyslet nad tim kam, jak rika klasik? "Kam kracis, pane?" Ano, to je to co se vyvyji a to kam kraci FDM tisk, to jake byly jeho predpoklady, jake byly jeho ocekavane moznosti, jaka je soucasna realita a hlavne kam vlastne jde a dojde?

 

Podle me uz dosel .... a ve sve podstate uz dosel na hranice svych technickych moznosti, at uz  jde o kartezy ci delty ... a jak rika jiny klasik ... " mozna ze se mnou budete nesouhlasit, ale to je tak vsechno co stim muzete delat" ... Ano jejich mez je  z hlediska mechanickych limitu jiz na 99% dana a z toho podle me prameni to, ze tento smer dosahl sveho podstatneho vyvojoveho limtitu. Vidim ... ted se zveda mnoho brad, prstu ci oboci ... jiste, ale to, ze je na limitu mechanicko - techologickem je logicke, ale neni to zasadne spatne, jen dle meho nazoru s ohledem na tuto skutecnost dochazi k zasadnimu nenaplneni nekterych predpokladu, a to ve smyslu, ze tato technologie bude ve velkem menit oblast nasazeni alternativnich materialu, technologii a postupu prevazne v prumyslu. A proc tedy to pro prumyslove nasazeni nebude a uz neni zajimave? Myslim, ze to ma nekolik podstatnych nedokonalosti, ktere budou a jiz dnes brani nejakemu "vetsimu prumylovemu nasazeni".  A toto jsou tyto zasadni me lajcke teoremy:

 

- mechanicky pohyb s linerani extruzi materialu dosahl sveho limu

- materialy obecne dnes pouzivane maji jen malo prumyslem ocekavanych vlastnosti

- technologie nasazeni a udrzeni pri zivote 3D technologie pro vyrobu je narocna na lidske zdroje

- vse kde se "motaji" lidi neni v case na 100% stejne reprodukovatelne vuvec nic :-D

 

... prumysl uz FDM nebere jako spasu vsehomira ... 

 

Sklouzl jsem k "prumyslovemu nasazeni" tady je potreba si rict, ze prumyslove nasazeni je spise pro naplneni vykonove malych produkci, kde seriova vyroba ve strikolisech je draha nebo neprakticky dlouha pro realizaci at malych serii, vzorku ci nahradnich dilu. Ano prototypovani ma svuj jasny vyznam a tam bude snad 3D FDM tisk dal dulezitym hracem .... proc rikam snad? No dle meho tim druhym zasadnim limitem krome mechanickych moznosti tiskaren jsou ony mozne materialy, jejich slozeni, struktury a vlastnosti, ktere v soucasne dobe taky nejsou buhvijake. A to je ten zasadni podnet, ktery zacina jasne ukazovat kam se smeruji materialy tak, aby byly v daleko sirsi mire pro firemni pouziti, nazyvejme dale "firmy", uzitecne a umoznily teto techlogii dalsi rozvoj a ne jen staganci ....

 

... kvantita ci kvalita .... 

 

U materialu bez ohledu na materialove slozeni jiz k jednomu evolucnimu procesu doslo ... v podstate vsechny rozmery 4.0, 3.0, 2.85 .... proste vse nad 1,75, ktery se stal dnes obchodnim etalonem jako "bozky prumer" jiz vyhynulo nebo jiz chradne ci preziva jen z podstaty veci. Proc to? Nemyslim si, ze tyto filamenty vetsich prumeru jsou spatne, podle me maji sve vyhody, ale v historii se ukazolo mnohokrat, ze masovost, rozmanitost a dostupnost zabila kolikrat mocne technologicke projekty. Moji rovestnici jiste nezapomeli na videosymy s kazetama. Tady jde o typicky ukaz toho co se stalo. Jiste si pratele vzpomenete na systemy Beta, Video2000 a VHS? Co dodat... vhs system prezil i digitalizaci a jako retro zije a da se stale koupit i dnes. Pricemz oba jeho konkurenti techologocky daleko vyspeleji ... at je jim zeme lehka R.I.P. Pak si vzominam na digitalizaci hudby, taky vecny boj o kvalitu mp3 x bezztratova kodek x flac .... v pocatcich v podstate vsechny prehravace hubily projekty velky medialnich spolecnosti? Jiste kodek mp3 vlastne zadara, v dobe 90tych let taky hardisky staly porad raketu a zadne cloudy mimo tech na obloze nebyly.... ale abych se vratil k tem filamentum. 

 

... and the oscar goin´ to ....

 

3.0 ci 2.85 byly dle meho nazoru dobrou volbou, ale bylo to dobrou volbou pro firmy. A to vse v dobe, kdy tiskove systemy nestaly 100.000 kc, ale 100.000 usd. Pac slo o prumyslove systemy, ktere i jako multiplikacni stroje tisky velke objemy a to i pri vyssich rychlostech, kde potreba vstupniho materialu byla velika, tam melo mechanicke podavani taky sve limity. Proto se to stacilo tocit pomaleji ....takze prakticky duvod... dnes? Kazdy asi 5 vyrobni podnik pseudo cinskeho strojirenstvi prodava nejale extrudery a co si budem nalhavat... proste to tak je a vsich vyrobci zalcuji trh timto profilem... ono toziz extruze tech vetsich prumeru byla jako mnoho veci krytych patenty a licencnimi ujednanimi ... takze cert cili cinan nespal a pustil se do jineho rozmeru :-D.  No stim se veze dalsi smrtelny hrebicek pro vetsi prumery.... vyrobni cena filamentu .... pokud vsichni vyrabeji  1.75 pak vyrabeji vetsi mnozstvi atd atd a protoze podle me trh FDM je z meho pohledu na 99% HOBBY a tim uz do skonani sveta zustane ... tak 1.75 bude za par let jedinym hracem .... ano 2.85 vymre po preslici ..... a protoze vymira tak i ty "nase firmy" prechazeni na hobby tiskarny a hobby filamenty..... a to je podle me vazne usmevne .... proc? Protoze jim nezavidim, ze musi furt neco nastavovat, kalibrovat, upravovat, opakovane slicerovat :-D :-D. Holt hobby je proste hobby..... a porad se tu tomu jeste smeji ...

 

.... jak je mozne, ze to ty firmy porad bavi ...

 

asi tam maji nadsense a hobbiky jako jsme my??? to by si nestacilo. od svych klientu vim, ze vse co FDM prinasi se jim libi a poma jim realizova, suplovat, vzorkovat a vyrabet ucelove male serie, ale co jim jeste vlastne chybi. Nejdriv si rekneme, co firmy byt s kusovou nebo malo seriiovou produkci hledaji? Vzdy jde o penize a chteji:

- bezporuchovost

- jednoduchost obsluhy

- jednoduche a udrzitelne technologicke postupy 

- relevantni vystupni kvalitu

 

..... a co vlastne nedostavaji ...

 

Pokud zkonstatujeme, ze dostavaji jak primerenou spolehlivost, primerenou obsluhovatelnost a primerenou techologii .. pak to co vsechny trapi ,je v teto chvili nedostatech jednoduse pouzitelnych materialu, ktere by mely vice pozadavoynch vlastnosti s ohledem na schopnost:

- absorbovat teplo

- byt oteruvzdorny

- mit ruzne stupne pevnosti, pruznosti atd

 

a pozor pro firmy je dnes v ramci vlastni environmentalni politiky a i v kontextu zakone ekolicke nutnosti, potreba byt "zeleny" a to je take vec, kterou nelze zanedbat a ktera uz v teto chili jasne formuje trendy inovatnivnich vyrobcu fimametu, tedy prevazne evropskych, cinsti bratri to zatim neresi v zadne oblasti myslim :-D

 

tak co tedy ... smesky materialu a additivni pridavky

 

je to tak .... pozorny a vnimavy tiskar zajiste registruje uz nektere produkty, ktere vznikaji prave s ohledem na ekologii, jednoduchost tisku, a zrychleni procesu tisku take. Trendy jsou patrne cim dal vice ....

 

... pla je vitez ..

 

ano nejsem prorok, ale dle meho nazoru bude pla vitez z dlohodobeho pohledu, protoze je:

 

- technicky pouzitelny na uplne vsech tiskarnach ( potreba business objemnosti vyrob)

- je ekologicky (nebo aspon ekologictejsi nez vsechyn ostatni :-D )

- je levny ( jak surovinove tak i jeho primarni vyrobou )

- je dobre technologicky zvladutelny pro proces opakovne vyroby ( majitele firem muzou dat k tiskarnam opice  :-D )

- je akceptovaletny pro hobby i firmy

 

... asa je na dobre ceste ..

 

tento material ma perspektivu jak u hobby ,ale hlavne u firem. Nicmene jen pokud zachova vsechny ty ocekavane jednoshuchosti a ficury:

- technicke vlastnosti v kombinaci s UV resistenci ( dle mne super kombinace)

- zatim je narocny na technologii tisku a teploty extrakce

- ale uz jsou znamy i zde spasne smesi na prijatelne teplotni hranici 230°C

- tomuto materialu drzim palce !

 

.... kral je mrtev, at zije kral ...

 

kdyz se podivame trosku do historie tak ABS byl ve sve podstate prvnim komercne uspesnym materialem, ktery pomohl 3D FDM tisku do sveta. Ano, ale musi me si uvedomit, ze to vse ve veku provotnich stroju za ty 100.000 USD a prumeru fialmetnu 3.0 a vetsich. ABS material je podle me svymy vlastnostni jednoznacnym vizezem pro firmy a to je ten duvod proc se vlastne jeste ty velke tiskarn , myslim tim opravdu profi FDM 3D prodavaji a prodavat budou .... 

Ale vratme se v kontextu modernich ocekavani na cestu do budoucna a aplikujme trendy jak na firmy tak i na hobbiky, tedy na schopnost nove materalove smesi vyuzit... myslim, ze tady je to jednotnacne pro masu lidi nepouzitelny material ... je technologicky narocny na tisk , ale kdo ho tiskl a nasel si cestu jak jej tisknout s uspechem, tak ten na ABS az na ten zapach ( a tady uz to taky neni co byvalo :-D) neda dopustit. A protoze jse o fortelni material tak i zde vznikaji jiz prvni vcelky na modifikovane ABS smesi, ktere poresi to co nam vadilo ci schazelo:

- technologicky obecne narocny material pro tisk

- nutna vysoka teplota vseho ..

- nema rad pruvany 

- a nesnasi rychle chladnuti

 

A jak z toho ven? Smesi to poresi. Zatim musim rict, ze jsem potesen z produktu meho dodavatele FIBERLOGY EASY ABS ... proste ma vse co ma mit a ta vune (tedy zapach) uz taky ujde :-)

 

A co ktomu pridam ja jako tiskar?

 

Musim prinat, ze trendy beru vazne a sleduji a porovnavam, tisknu a testuji ( kdyz nato mam cas :-d). A moje dnesni postrehy do noveho roku?

 

- petg dost omezuji, protoze ho furt jako pako susim ..... a pokud jej mam ciste tisknout tak to nastaveni chvili trva ...

- easy abs me fakt nadchlo ... verim, ze tento material bude kralem pro prumysl i nadale 

- smesi  od fiberlogy hd pla, impact pla hodne pouzivam jako nahradu za petg a je to muj nejcastejsi pouzovany material

- asa v nizokoteplotnich smesi je supr a pri 230°C je to parada tisknout

 

A o cem budem psat za rok?

- vestim, ze uz budou za realne penize tiskarny pro tisk kovu z prasku

- pro hobby a maly tisk prijdou do mody boxovane tiskarny jako segment hobby tisakren "bez obsluhy"

- dogma potreby vyhrivane podlozky bude prekonano ... pro pla ... uplna zbytecnost, ktera lidem akorat mota hlavy :-D

 

A me prani vsem?

 

- budme na sebe hodni

- nekupujte prosim ty hnusne smradlave a neekologicke resinove tiskarny ... je to hnus .. velehnus a megahnus .... budme na sve svou prirodu hodni

 

Vse nej do noveho roku, na ct2 davaji Brutalni nikitu, jdu kouknout .... film meho mladi :-D :-D :-D

 

Vlastik

 

 

....  TO BE CONTINUED