Je FDM tisk atraktivní pro firmy?

jistě že je .... a bude i do budoucna  :-)

 

Proč by tomu mělo tak být i v budoucnu?

 

Firmy používající FDM tisk tu s časem jasně dávají na jevo, že mnoho z této technologie je pro ně zajímavé dnes a bude i do budoucna.  Pokud v této chvíli vyloučíme velké tiskové profi stroje, kde bývají jejich užitné hodnoty kalkulovány malinko jinak, tak pro cely zbytek firemního marketu jsou a i na dále více budou důležité :

- inovativnost procesu, který FDM tisk prědstavuje

- schopnost stále vyššího stupně repruktovatelnosti procesu

 

a hlavně nové, technologicky stále vyspělejší materiály, ano to je to co bude FDM techlogii živit a rozvíjet, protože potřeby domacností a hobby jsou limitní a mohou byt velmi závisle na ekonomické fluktuaci ekonomiky. Ale to je jiné téma.

 

Když u svých klientů, sleduji jejich potřeby dneška a potřeby budoucí, tedy směry ve kterých s FDM ve svých předvýrobních i výrobních procesech počítají, tak hodně z toho se odvíjí od dostupnosti progresivních materiálů. Co je tím přesně myšleno?

 

- materiály schopné jednodušší  opakované reprodukce

- materiály s additivy potlačující negativní vlastnosti původnich čistých materálů

- směsi materiálů jenž budou přinášet výrazně lepší vlastnosti v konextu jejich jednoduchého tisku

- aditiva, která umožní použití původních materiálu i v jiných oblastech, kde to doposud nebylo jiné

 

FDM tisk a jeho materiálová očekávání nemají až tak daleko  k očekáváním průmyslu zpracujícího materíály vstřikováním nebo i lisováním. Zde já vidím trendy a podobnosti, které když pečlivě vyhodnotíme ukazují čím si prošlo vstřikování plastů za poslední desetiletí, jistě pokud se nebavíme o výrobě hraček a krabiček pro nařadí a svačiny, ale o vysokoerudovanem vstřikovaní složitých plastových dílů pro chemicky a automobilový průmysl. Pak ja tydy vidim paralelu - nové vyrobky - nové mnohotvary - nové složité díly = nové progresívní materiály.

Jistě, ten pohled zjednodušuji, ale ta paralela tu je, pokud se progresívní materiály a jejich směsi budou aplikovat na FDM, pak tato techlogie najde v prumyslu preprodukce a malosériové výroby obrovsky a silný potenciál pro budoucnost. 

Jsem rád když vidím, že trh materiálových vstupů pro FDM na úrovni inovativních dodavatelů jde vpřed. A jsem rád, že si už teď moji klienti nástup nových materálu chválí a hledají alernativy pro jejich využití.

 

Tady je pár materálů, které me zaujaly:

 

EASY ABS

tento materiál mě v poslední době nejvíce zaujal, má materálový potenciál ABS a schopnost snadneho nedegrativního tisku jako např. PLA. Povedený produkt od FIBERLOGY

 

PLA +

první filamet od 3DLAC, který staví do reálného použití PLA materiál se zvýšenou teplotní odolnosti v procesu jeho žíhání

 

NYLONOVÉ SMĚSI

kdyz te bavíme o průmyslu tak jedním z hlavních požadavků je pevnost, tady pak směsi nylonu a plnidel carbonu a skelných vláken mají velkou přidanou hodnotu. Bohužel je to zatím materiál náročný na reprodukci

 

ASA

materilál který jestě neukázal svůj potenciál, jeho předosti UV stálost a vysoká tepelná odolnost jsou velmi žádanou kombinací. A jako hobby tiskaře mě těší, že už se objebují mutace pro snadný mízkoteplotní tisk