Co s poškozenou tiskovou podložkou ?

Myslím, že s problémem poškozené tiskové podložky se setkal dříve či později každý  z nás. Když se to stane poprvé, tak to přinejmenším zamrzí a naštve, ale za druhé pak přichází problém a to vlastně řešit ....

 

U jednodušších podložek, kde tiskneme na papír, nebo jinou upravenou vrstvu je možné ji vyměnit za novou nebo použít nejakou alternativu, aby se dalo zase tisknout. Spousta tiskaren má ale tiskouvou plochu pokrytou různými povrchy, ktere mají vylepšit adhézní provozní podmínky tisku. A tady jsem i já narazil u svého predátora na skutečnost, ze moje skleněná tisková plocha ma speciální "coat", ale to horší vlastně je, že celá tisková deska je spojena v jeden komplet i s vyhřívaním. A teď babo raď co stím :-(

 

Ze všech variant si člověk řekne, ok vyměním za nový díl, ale průšvih je tady hned .... tiskarna už se nikde vlastně nedistribuuje a o to hůže jsou dostupné náhradní díly a pokud jsou, tak jsou dle mého názoru neuměrně předražené, bohužel.

 

    Originál díl mi v podstatě sloužil dost dlouho a dobře na všech predátorech. Nicméně s časem a s použitím složitějších tiskových materiálů jsem zjistil, že i tento povrch má své limity. U materiálů jako PETG, ASA a ABS, kde jsem často z rutiny fixoval nastřikem 3DLACu někdy víc než bylo třeba, mi prostě object nechtěl za žádnou cenu opustit podložku :-D. Tak na konec v zoufalství přišla na řadu spachtle a ... podložka byla na sklo šekrábnutá. Bože jak byl na se be naštvaný. Ale dnes vím kde byla chyba, podložka OK, material OK, fixace OK, ale tiskař byl LAMA :-) 
     
    Jojo, i tomhle jsem trošku na prase nějakou dobu tisknul. Snažil jsme se, ale tisk orientovat mimo vydřenou část podložky, ne vždy to jde, takže se mi ta mapa časem sice pozvolna, ale přece jen zvětšovala. Jo a ta LAMA co to poškodila? Přičina jednoduchá: materiály se slušnou adhezi a ty které když boostnete 3Dlackem tak drží fakt jak čert ... Navíc na lehce porezním povrchu originál podložky drží pak monstróóózně. Ale vrcholná chyba byla jinde, ptáte se kde? Zjistil jsem, testem, že při kombinaci PETG, 3Dlack, porezní podložka jsem tomu dal zabrat tim, že jsem zatlačoval první vrstvu na 70% výšky a zpravidla prvních pár vrstech dávám o malinko víc teploty na trysku. A výsledek?? Absolutně dokonale přilepená prvni vrstva a tím padem konec moji krásné a neporušené podložky ;-) Ať žije špachtle !!!
     
    PEI ... i tomu to jsem podleh a zacal jsem pomocí klipsů fixovat na stavající podřený bed. Když jsem se nakonec rozhodl nepoužit novy bed i s nahříváním, pak toto fungovalo dobre. Navíc když jsem si řekl, že může měnit třeba dvě tiskové plochy a nechat výtisk dobře vychladnout tak se mi to libilo. Nicméně i zde přisla kalkulace, abych mohl podložku používat uverzálně na všech tiskárnách potřeboval bych jich více, aby ch nemusel s nebo bez podložky neustále kalibrovat, aLE koupit mi 3 + 1 nahradni na vychladnutí jako drahý špás ..4* 1200= 4800 Kč. tak jsem si řekl, že ne .... a šel jsem si nechat užezat čisté sklo :-)
     
  Obyč sklo mi připadlo jako dobrá cesta za málo kaček ... ale právě asi to, že to je za málo kaček, tak to je jasné čím mě zklamalo: mechanicky nic nevydrží, praskne, nárazem rozlomí a u mě je další vážná komplikace. Predátor když už má něco naběháno a pak mezi jeho nechvalné schopnosti při tvrdém vypnutí nebo výpadku elektřiny patří využité gravitace a šup na podložku :-D .... a co nasleduje nemusím asi popisovat :-D :-D :-D. A protože nevlastním linku na float tak jsem si řekl, že tudy ne, respektive trošku jinak by to ale přece jen mělo jít ;-) 
     
    Sklo je dobrá cesta, jen je potřeba ho telepně opracovat, tedy nechat projít teplotním šokem: zakalit. A co z toho : pevnost, trvanlivost a dalši důležitá věc !!! Následným a trvalým zahřívánim již nedegraduje a tím pádem se nebude prohýbat !!!. Tak jsem si nechal vytvořit sklo a to jsem nechal pokrýt před vlastním kalením ruznou strukturou tisku, abych vyzkoušel, zda to muže mít opravdu reálný vliv na fixaci tisku. Výsledek? Žádný zásadní rozdíl jsem nezaznamenal a při použití 3D lacku to funguje spolehlivě a i pokus násilně odstranit vytištěný objekt za tepla špachtlí dopadl dobře, zádné prasklé sklo, žádny vryp... a test padu vozíku ... ani tečka na skle :-) no paráda. Mám teď na jednom predátorovi nakalibrovaný bed na výměný provoz těchto skel a je to parádnické. Ale jako každý kutil mám pořad v hlavě další myšky a ty mě dovedly ještě dále :)
     
    A cože to tu máme? Obchodně se to muto sklu říká Satinato, jde o celoplošně chemicky leptané sklo, kleré na straně lepu vykazuje zdsněnou plochu. Použil jsem na test jednostranně leptané sklo, které tím pádem vypadá jako matné a jde taky uspěšně zakalit. Ve finále jsme se rozhodoval mezi klasickým do šedo-černa zabarveným sklem a satineatem. Satinato vyhralo i proto, ze pod nim nejdou viďet ty šlicy na bedu od spachtle :-D. A navic je jasné, že jakékoli zdrsnění bude představovat přirozeně plus k adhezi. 
     
   

 V brzké době budou na eshopu zalistovány tyto zakalená skla pro naše tiskárny. Samozřejmě s privilegiem pro Predatora, pak rozměry čtvercové od 300 do 450 mm. Ted se jistě ptáte? a budou i rozměry od 200 do 300? Ano budou, ale je nutné vyřešit jisté techlogické setupy při výrobě. Ale věřím, že to půjde. Asi bych byl schopen připravit i různé atypy od  300mm výše, ale to je spíš na individuální přístup případ od případu

     
   
     
     

 

 co be continued .....