Co s tebou dál 3D PREDÁTORE?

už delší dobu zvažuji o modifikací mé Predátoří farmy. Proč? Je už Predátor zastaralý a neumí naplnit očekávání současných moderních požadavků na 3D tisk? Ano i ne. Predátor svou konstrukcí a fortelným zpracováním je i v sériiovém provedené stále vhodnou 3D tiskárnou pro nejen velkoobjemové tisky, ale i pro přesné detailní tisky a to díky jeho malému tiskovému stepu.

 

Tak kde mám problém?

 

v dnešní době nacházejí užití moderní a to ať už nové nebo modifikované materiály pro FFD tisk a ty sebou nesou předevsím požadavky na vyšší teplotu tavení materálu a často ruku v ruce očekávají teplotně homogenní tiskový prostor. Zakrytá budka není až tak nepřekonatelný požadavek, se kterým lze Predatora pořešit ... Horší už je to s teplotou tavení a možností nasledného efektivního chlazení tisku. V sérii ma predátor 250°C na hot-endu, coz je  pořád dostatečné pro většinu běžných materálů, ale je tu už mhoho takových, kde toto je fakt zatraceně málo. 270 -290°C už není nic vzláštního pokud chcele řešit seriózně tisk ASA, PP, carbon-uhlikových směsí a to se ne bavím o všem co jde az ke 400°C a výše. Na tak vysoké teploty však ambice v této chíli nemám.

 

Tak jak z toho ven? Nová tiskárna?

 

A proč vlastně ne? Nějáké místo se jistě pro zajímavý přírůstek najde :-) tak jdeme hledat :-) No a tady začíná trochu ovej, pokud si řeknu, že při výběru nechci slevnit z toho co mi nabízíPredátor a rád bych naplnil potřebu vyššich teplot? No bratru je to bída ... do 20.000Kc v podstatě nejde v této chvíli nic koudně koupit ať už proto, že mě specifikace uplně neoslovily nebo jsem je složil a odzkoušel a nebo proto, že soudruzi z číny proste nědodávají :-(. A to mi stalo osoudným.

 

TEVO LITTLE MONSTER

 

Docela se mi zamlouval, má lepe řešené chlazení, nasazen ma Volcano a byť piší, že je udelán na 240%C tak podle konstrukce mi připadalo, že modifikovat ji na 280°C by neměl bát problém! Tak jsem zajásal a na domácím webu výrobce objednal, seriózne zapaltil a......čekal a čekal a čekal a NEDOČKAL SE !!! ani zboží ani žadné komunikace a bohužel ani vrácení peněz. A to jsem jich samozřejmě objednal ne jen jednu :-( Ach jo, 5 měsíců čěkání než mi došla trpělovost a objednávky jsem zrušil ... kdy mi po cca 14 dnech napsali, že ok, zrušeno a refundace je na cestě, no .... ale už je to víc jak 2 měsíce a nic. tak pozor prosim kam sve peníze posíláte ....

 

tady budtě opatrní ...https://homers3dprinter.com/  ... ale třeba měli slabší chvilku a hold jsem si toho peška vylosoval já :-) ale život jde dál

 

No ale ja byl zase na začátku ... zase mám hledat, zase mám čekat na zboží z číny, která v poslední době má spíš problém s doručovánim? tak jsem se podíval na druho ustranu zeměkoule a našel jsme US brokera, ktery taky umí do EU posílat a řekl jsme si, že zkusím nějaké další delty: a tak sjem zkusil:

 

He3D K280 Mega Delta

ničím vzláště mě neoslovila, solidní tiskárna, ale přijde to jako směs 100 a 1 ho sáčku .... mostrózni práce s tím byla než se mi ji podařilo složit rozchodit a zakalibrovat :-D prostě masakr, ale tady bych to porovnal s  A8 nebo jinou I3 klonovou tiskárnou, kde se mnou budete souhlasit, že kdo nerozchodil A8/i3 tak neví o čem je skládat  tiskárnu :-D. Tady jsem si dal opět několik nocovek, než jsem byl spokojen s tiskem ... jinak cajk, ale jak píšu nic extra ,co  by mě mělo posunout dále. Pokud scháníte deltu a máte tručnost, řas a odvahu, muže to být tiskárna pro vás.

 

FLSUN Q5 delta

tuto tiskárnu jsem pořidil k testu a po té co mě opravdu velmi velmi uspokojila v tisku i z hlediska konstrukce, byť jde o spíše menší a jednodušší tiskárnu, tak jak jsem s ní byl spokojen tak jsem ji dal i na shop. Tahle fakt nemůže sklamat. Složená za chvíli, jednoduchá a spolehlivá kalibrace, jak u delt bývá pravidlem a veškeré testovací tisky dopadly na jedničku na první pokus. Teplota hot-endu podle výrobce 270°C, ale s lehkou modifikací výborné výsledky v tisku pri 285°C takže opravdu fajn universální tiskýrna, mám ji v plánu nechat na stole jako maleho bratříčka s tím, že bych ji rád zkusil dat modifikaci na 2 extrudér. Ale to tom někdy příště ... jestli najdu pro přiště chvili tak dam i tochu podrobnější info

 

 

Projekt PREDÁTOR 2.0 

 

 a tím je vlasně vše řečeno ..... predátor zůstává a dostane upgrade, co bude umět?

 

- chiméra

- zdvojený hot-end

- dual drive extrudér

- lepsí deska asi SKR 1.4 turbo

- no a k tomu marlin

- osa Z 550 mm?

 

Nad designem uchyceni hotendu se uz pracuje, fw a jeho modifikaci jsem si objednal. A co Octoprit nebo lineáry? Nechám neco na projekt PREDATOR 3 .0 :-D 

 

Na závěr

 

jsem nakonec opravdu rád, že shodou trhu a dostatku či nedostatku nových Delta 3D projektů, jsem skončil zase u predátora, protože jsem opravdu přesvědčen, že konstukčně jde o povedený koncept, který s trochou snahy a upgradů bude dál naplňovat požadavky moderního tisku. dobrou noc :-)